Tästä siis lähettiin 4 vuotta sitten, Saksasta tuli kipaistua ko. laite eli ensimmäisiä FJ Cruisereita mitä tehty, vuosimalli 2007, mut valmistunut jo 2/2006. 6-vaihteinen manuaaliloota ja jatkuva neliveto (automaatissa olis part-time, siks halusin tän). Mittarissa oli n. 45 tml eli n. 72 tkm.

Eka modaus, helpoin mahdollinen, TRD:n vaihdekepin nuppi kun joku oli vaihtanu jonku alumiinikäikäleen oman tilalle:

Sittenpä auto läks hetken koeajeluitten jälkeen talveksi purkuun, ennen kuin edes kilpiä sai, kiitokset Villelle tallin lainasta.
Mittari vaihtui Kanadan malliin niin sai kilometrit matkamittariin ja km/h-asteikon pääosaan nopeusmittarin asteikolle (osanr. 83800-35G70):


Sitten sisusta sai häädön:

Äänieristystä kattoon:

...lattiaan ja kaikkialle muuallekin:

Oviin tuli 8" erillissarja (Rainbow SLX 220.20 X-Plain) orkkiksien 6x9":ien tilalle (spacerit sahattu 22 mm:n MDF:stä):

Vahvistin hantin penkin alle (Ampire MX-4):

Ja sille kiinnikkeet (heppasin suoraan lattiapeltiin niin pysyy):

Orkkis mankka sai häädön kun ei kuulunut kuin joka toinen kanava (jenkeissä ei parilliset asemat kuulu). Tilalle tuli JVC KW-AVX840, eka yritys semmosenaan orkkiskiinnikkeisiin, mutta jäi liian ulos, etupaneelissa kun on tilttikin. Sitten rälläköinnin ja hitsailujen jälkeen sama uusiks, nyt on hyvä (sori surkeet kännykuvat tästä aiheesta):


Seuraavaksi isotöisin muutos, maakaasulaitteet (Lovato Easy Fast CNG). Ensiksi porailemaan imusarjaan paikkoja suuttimille:


Injektorit:

Siinäpä ne osaset asemoituna, ECU-boxin (läppärillä ohjelmoitavissa) sain sujutettua kojelaudan sisään. Samaan syssyyn tuli tekosyy hommata TRD:n Cold Air Intake -putsari, suuttimille kun ei oikein olisi jäänyt tilaa vakioputsarilla joka tuli suoraan imusarjan kylkeen kiinni:

Kaasupullolle telinettä, rosterista tottakai. Aktiivihiilisäiliö piti siirtää pois edestä ihan taakse:


Sinneppä se asentui:

Täyttöventtiili:

Sakemanni ei ollut tarvinnut sivuvilkkuja, mutta täällähän ne pitää olla. Asensin orkkisvilkut samoihin paikkoihin mitä aussi-/japskimallin eli RHD-mallin FJ:ssä on (osanumero 81730-20192):

Etupyöränkotelossa törrötti rungon pätkät korin kiinnityspisteitä varten, sheivasin vähän nätimmiks niin ei tulevat isommat gummit ryystä kiinni:

Rungossa oli jo saumat ruosteessa, rapsuttelin puhtaaksi ja sutasin POR15:llä rungon ja akseliston osat maaliin. Ruostesuojat päälle sitten.
[kuva puuttuu]
Pitkään odoteltu paketti Atlantin takaa saapui vihdoin (5 rengasta vanteineen, Rouch Country 6" -korotussarja, Light Racing -ylätukivarret, ARB:n kompura, Magnaflowin äänenvaimennin ja jotain muuta pienempää sälää):

Mut ennen noitten asennusta, sain talven puuhastelun jälkeen auton toukokuussa -12 kilpiin:

Kesällä käytiin koeajolla Välimerellä asti lenkki vaunun kanssa ja syksymmällä vehjes taas pukeille.
Ekaks palottelemaan 6" korotussettiä 3":aan. Ai mikskö ostin 6" setin jos ja kun täällä ei saa korottaa kuin 3". No tällä tyylillä saadaan oikeasti lisää tilaa renkaille eikä vain harhafiilistä että nyt ne sopii kun ne ei katuajossa raavi kiinni, ne korotusjouset kun ei tuo yhtään lisää todellista tilaa jos sisäänjoustoa ei rajoiteta. Lisäksi tällä setillä saadaan vetoakselit about normaaliin kulmaan, samoin raidetangot on suorassa eikä vinossa, jolloin töyssyt potkii rattiin ja hammastanko on lujilla. 6" setissä tulee siis mm. 3" pudottavat palkit etuakseliston alle ja 3" korottavat olka-akselit. Etutolppien hulvattoman korkeat spacerit lyhensin samaseen 3":aan (77 mm). Normaalistihan tolpan spacerit suunnilleen korottaa tuplat paksuudestaan, mutta nyt kun sisäpäät tippuu saman verran, korotuskin on saman verran.

Jenkki-Joen design ei oikein meikäläisen pikku perfektionistia lämmittänyt (perä siis oli etureunasta suoraan rauta rautaan kiinni!), joten ei muuta kuin palasiks ja omasta päästä järkevämpi pusla-mallin kiinnitys tilalle:

Testailua:


Vakaajan siirtopalikatkaan ei nyt oikein olleet kohdallaan, vakaaja tuli ihan turhan eteen ja renkaan kyljet otti siihen kiinni. Palasiks nämäkin ja hitsillä nippuun sopivammilla mitoilla:

Ylätukivarret vaihtui samalla Light Racingin säädettäviin putkimallisiin.
Seuraava isompi proggis oli sovitella ilmajouset takapäähän. Hommasin Toyotan omat eli Land Cruiser 120/Lexus GX470 -mallin ilmajouset, osanumerot: 48080-35011 ja 48090-35011.
FJ:ssähän on sama runko kuin 120-sarjan Cruiserissa (tosin vähän lyhennettynä), siinä on myös ilmajousen paikat noille valmiina:

Niinpä yläpäät napsahtaa paikoilleen ilman mitään muutoksia. Taka-akselin jousilautaset on tietysti kierrejousellisessa erilaiset, mutta niissä on 10 mm reikä keskellä. Kiitokset JF:lle joka sorvasi käypäset 50 mm:n spacerit väliin, pulttasin ne akseliin ja jouset tuli niiden päälle.

Suunnitelmissa oli simppeli systeemi mikä koostuu ARB CKMA12 -kompurasta, ylös-alas-hanikasta (josta heräte kompuralle) ja kolmesta ARB:in solenoidiventtiilistä, joilla saa piirit erikseen auki tai tarvittaessa keskenään auki, jolloin ristiriipunnat sujuu kuin itsestään.
Ostin halvimman pätkän orkkis-ilmajousituksen putkista (Ø 3/16") koska halusin säilyttää alkuperäiset kiinnitystavan pusseilla, pätkäisin sen puoliksi, jolloin sain molemmille pusseille putkilähdöt. Loput putket tuli ARB:in 5 mm putkesta auton sisälle asti. Kuvia pusseista ja liittimistä:

Ja siinäpä mallailtuna paikoillaan (putkilinja näyttää roikkuvan vielä):

Keskikonsoliin painemittari ja katkaisimet solenoidiventtiileille:

ARB:n solenoidiventtiilit (huohottimet piti tukkia), samaan syssyyn laitoin ylimääräisen tupakinsytkärin keskikonsolin takapäähän:

Takaiskareita ja pohjaanlyöntikumeja varten piti väkästellä muutamat homemade-osat:

Iskareiden runkokiinnityksiin pudotus/siirtopalikat (muuten jäis kanittamaan, eikä yltäis tarpeeks alas):

Siinäpä asennettuna. Pohjaanlyöntikumit on mallia Puuilo, vähän orkkiksia korkeammat. Iskareina Bilstein 5100, kuvassa täydessä pituudessaan:

Ja testinkiä, alin-ylin-normaali-asennot:

Samaset Bilsteinit tuli eteenkin, mukavana yllärinä iskarit oli 1" pidemmällä iskulla mitä orkkikset, josta hyötynä 40 mm lisää ulosjoustoa. Vasemmalla Bilstein 5100, orkkispumppu oikealla:

Nyt tällä setupilla saavutettiin saman verran ulosjoustoa mitä 6" setti normaalisti asennettuna olis tuonut, mutta reilusti enemmän sisäänjoustoa. Tykkään.


Vetarin kulma ulosjoustot tapissaan:

Ennen ja jälkeen kuvatukset (ennen oli 33x12.50R17 lainarenkaat, nyt 315/70R17):

Takalisto joustaa aika kivasti (samat mitä 6" korotusjousilla/iskareilla), tässä ei vielä edes ihan tapissaan:


Kokonaisuudesta tuli erittäinkin mieleinen kertaheitolla, vaikka ilmapussien toimivuus ilman säiliötä vähän arveluttikin, eikä ajokorkeudestakaan/pussien paineesta saanut oikein hajua etukäteen. Jousitus on mukavan pehmeä, mutta vakaa/ei kallistele, just semmonen mitä toivoinkin. Miinuksena ainoastaan se että kovemmissa (hätä)jarrutuksissa auto "kumartaa" melkoisesti.
Ja tekeminen ei tähän loppunut, Webasto piti saada ja sille tukijalkaa tekemään, johon samalla kompura kiinni.

Siihempä ne just sopi (Webasto Evo 5 ja ARB CKMA12) ja onhan siinä Lovaton paineenalenninkin nurkassa. TRD:n putsarin kotelo vei lopun tilan. Alunperinhän tuossa sisäloksun päällä ei ole yhtään mitään, imuputki putsarille vain.

Nopeusmittarille tinailin säätölaitteen niin sai näyttämään oikein sekä viisarin että matkamittarin:

Sujahti nätisti mittarin taakse:

Sittenpä ajeltiin talvi ja keväämmällä taas lisää. Magnaflow 12586 -pönttö oli odotellut vuoroaan jo tovin, pääsiäispyhinä sain turailtua sen paikoilleen.
Orkkis vs. Magnaflow:

Ja hitsailtuna nippuun. Kiinnitystangot on 10 mm rosteria, laippa (orkkisloppuputkeen käypä) luonnollisesti rosterista myös:

Aussifoorumeita selatessa tuli vastaan samaisen 1GR-FE -koneen kaasuasennuskokemuksia, kyseessä tosin nestekaasu, mut ei se nyt kovin erilaista palotapahtumaltaan ole:
Tuosta säihkätäneenä tilasin Saksasta V-Lube Electronic Valve Saver Kitin. Se syöttää sinistä lientä imusarjaan n. desin/1000 km, mikä suojaa venttiileitä palamiselta. Kuulemma näissä aasialaisissa moottoreissa hyvä olla suoja-aineet kaverina, euromoottorit ei oo niin nuukia.DONT FU***NG DO IT!!!!!!!!!!
I have done many heads on 1grfe motors that have gas fitted to them, they are a **** to do as well because the motor has to come out.
It seems that the valves in them are no good for gas.
Hitsailin ohjaustehostimen säiliön jalkaan kiinnikkeen V-Luben putelille:


Kesemmällä ostin Sheriff:in pohjapanssarin joka tehty 120:lle Cruiserille (3 mm:n plootua), taivuttelin sitä vähän ja tekasin välipalan Rough Countryn korotuskelkkaan käypäseksi.

Ja kaasutankille vääntelin panssarin 2 mm:n rosterista:

Päivävaloledit tuli myös keulille:

Nätisti asettui maskin taakse, lisävalotkin (Hella Comet 200 Xenon) tuli samalla asemoitua. Valot on oikeesti kirkkaat, kuvasta ei oikein välity:

Tältä näytti peli keväällä 2013, nuo yllänäkyvät lisävalot oli näemmä just vaiheessa:

Sterkkapuolelle tuli myös lisää päivitystä, tekaisin MDF:stä subikotelon orkkispaikalle. Elementtinä kymppituumainen Pioneer TS-SW2501S4:
Seuraava isompi projekti oli Saksasta bongatut Recaro Ergomed ES SAB -jakkarat, jotka piti saada sovitettua autoon:

Eka homma oli saada purettua kiskot irti orkkispenkeistä. Sähkösämppää oli melkoinen kasa alla, mm. hantin penkissä tunnistimia että tietää istuuko siinä kukaan/lapsi/aikuinen:

Sitten tekaisin kiinnikkeet Recaroiden ja orkkiskiskojen väliin. Ne kehittyi 60x30x3 mm L-profiilista ja 2x5 mm paksuista 25 mm prikoista, joista sain tehtyä spacerit väliin niin että "raideleveys" vastasi orkkispenkin kiskoja. Pulteiksi 10.9 -pultit:

Muutaman tunnin päästä alkoi kehikko olemaan valmis:

Ja pisteeksi i:n päälle iibeistä RECARO-tarrat:

Hanttarin penkistä kun häipyi nuo aiemmin mainitut tunnistimet, tilasin tällaisen käikäleen Metaltech 4x4:stä. Tällä saa siis hantin puolen bägin päälle ja pois:

Kuvaa alapuolelta:

Penkeissä olevissa sivubägeissä on sama resistanssi (2.3Ω) kuin orkkispenkeissä, joten sähköissä ei sen kummempaa ongelmaa.
Ja ompa muuten viimesen päälle hyvät penkit.


Takapenkille tilasin Clazzio:lta päällisen, natsaa aika kivasti etupenkkeihin vaikka onkin PVC:tä eikä oikeeta nahkaa reunat:

Jossakin välissä kesää asentelin toisenkin akun. Orkkis 70 Ah akun tilalle Optima 44Ah Red Top ja 48Ah Yellow Top. Keltanen on erotettuna Bilteman erotusreleellä "hupiakuksi" punaisesta. Aluskehikko rosterista (piti vähän suihkasta sinkkiä saumoihin kun oli niin räkäisen näköinen kun piti pariin kertaan laikata auki):

Sinne solahti, mutta eipä jäänyt milliäkään liikaa tilaa:

Takakonttiin asentelin 2000W siniaaltoinvertterin:

Sit taas ajeltiin viime vuoden vaihteeseen, kunnes oli taas aika laittaa auto telakalle ahtimen asennusta varten. TRD:n remmiahdin siis kyseessä. Oli melko simppeli homma hyvien ohjeiden ansiosta, mutta kaasulinjan suunnitteleminen/modaaminen uusiks otti aikaa ja lisäksi Webaston ja paineenalentimen vesihaarojen teossa tärvääntyi aikaa (lämppärin letkut piti vaihtaa setin mukana tulleisiin lähemmäs rintapeltiä tuleviin). Injektorit vaihdoin uudempiin KP-tyyppiin, joiden pitäisi pelata paremmin ahdetussa moottorissa.
Ahdin tuli tosi liki venttiilikoppaa, joten johtosarjat/letkut piti saada mahdollisimman matalaksi, melkein jo näytti ettei kaasuinjektorit tuonne sovi, mut sopipahan kuitenkin:

Ahdinta vaille valmiina:

Ja siinäpä se, mitä nyt välijäähdyttimen vesikierron letkut vielä irti:

Penkissäkin tuli käytyä (siniset käyrät bensalla, mustat kaasulla (vähän syötetty loppupäässä bensaa kaveriks ettei mee laihalle)). Alunperinhän tässä oli 178 kW/377 Nm, nyt nuo penkkilapussa olevat on mitattu taka-akselin navoilta (etukardaani pois, keskilukko päällä). Moottoritehoksi muutettuna saa kertoa n. 1,09:llä, eli kolmensadan hevosen rajapyykki menee kirkkaasti rikki. TRD ilmoittaa 304 hp/455 Nm, väännössä vähän jäi, mut tehossa meni ylikin.