Kuva Kuva

100-sarjalaisen takapyyhkijä ei malta pysähtyä

Technical issues chat

Valvoja: Käyttäjä

Säkkinen
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Huhti 29, 2022 8:11 pm
Paikkakunta: Hämeenlinna

100-sarjalaisen takapyyhkijä ei malta pysähtyä

Viesti Kirjoittaja Säkkinen »

Morjesta,

Lähdin tutkimaan HDJ100:n takalasin pyyhkijän toimimattomuutta. Ratkaisu siihen oli suoraviivainen, pyyhkijän akseli oli jumiutunut pesäänsä, johon auttoi purkaminen, kevyt hionta ja rasvaus.

Seuraavaksi kokeilin onko moottori enää ehjä, kerran vivusto on ollut jumissa ties kuinka pitkään tuon yhtä puuta pesän kanssa olevan akselin vuoksi. Vähän huvitti kun moottori lähti heti pyörimään kun laittoi virrat päälle, eikä tahdo enää pysähtyä millään. Ikään kuin ottaisi kiinni rästissä olevat pyyhkimistyöt. :D

Mittailin yleismittarilla releelle tulevien johtimien keskinäisiä jännitteitä, ja kokeilin viiden pinnin kaikki mahdolliset yhdistelmät läpi kaikilla viiksen asennoilla (pois-tihku-päällä), mutta mikään ei tunnu muuttuvan kytkimen asennosta riippumatta.

En tosiaankaan ole autosähköalan asiantuntija, osaisiko joku vinkata voisiko tästä päätellä vian olevan viiksessä, eikä releessä? Näin maalaisjärjellä voisi kuvitella viiksen lähettävän releelle eri pinneille jännitettä kytkimen asennosta riippuen.

Löysin netistä myös tällaisen releen testiohjeen, mutta oma osaaminen ei ihan riitä tuon ohjeen tulkitsemiseen.
AB07B8E8-4318-4E6B-866A-C6799FCC4226.jpeg
AB07B8E8-4318-4E6B-866A-C6799FCC4226.jpeg (418.5 KiB) Katsottu 2475 kertaa
Kiitos avusta!

-Säkkinen
Säkkinen
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Huhti 29, 2022 8:11 pm
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: 100-sarjalaisen takapyyhkijä ei malta pysähtyä

Viesti Kirjoittaja Säkkinen »

Vähän väliaikatietoja:

Irroitin viiksen, releen ja pyyhkijän moottorin autosta ja virittelin irtojohtimista auton kytkentäkaavion mukaisen kytkennän ecu-boksia lukuun ottamatta. Tätä sitten testailin akkuun kytkettynä.

Kaikki osat toimivat moitteetta, tosin on-asennosta tihkulle siirrettäessä poltti sulaketta, kun en hoksannut että tihkulle menevä maajohto luultavasti vain ilmoittaa ecu:lle milloin pyyhki on palannut "kotiasemaan", ja siitä ecu alkaa laskemaan tihkun viivettä. Tuon johdon kun irroitti, niin toimi hienosti tihkuasentoa lukuun ottamatta.

Seuraavaksi epäilys kohdistui tuohon "instrument ecu":un, joka sijaitsee radion päällä kojelaudassa. Johdot kulkevat releeltä viikselle sen kautta tässä 1998-2001 mallissa. Liittimet siitä irti ja autoon virrat päälle, ja edelleen hyvin pyyhkii takapyyhkijä.

Eli minun logiikalla vika on 100% varmuudella siinä että releen kytkevän piirin maajohto menee maihin ennen aikojaan jossain takaluukun ja ecu:n välillä. Todennäköisesti takaluukun saranan alueella, mutta saa nähdä mistä ongelmakohta löytyy.
Säkkinen
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Huhti 29, 2022 8:11 pm
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: 100-sarjalaisen takapyyhkijä ei malta pysähtyä

Viesti Kirjoittaja Säkkinen »

No niin nyt löytyi parikin juttua. Yhtä aikaa sekä helpottunut että pettynyt olo lopputuloksesta.

Lähdin johtosarjaa tutkimaan takaluukulta päin, ja pääsin kuskin jalkatilaan asti ennen kuin löysin mitään ongelmaa. Sieltähän sitten löytyikin jonkun edellisen omistajan aikainen viritys, jossa pyyhkijän releeltä tuleva maajohto oli viety kojelaudassa olevan katkaisijan kautta maihin. Katkaisija sattui olemaan päällä, ja pyyhkijä toki teki työtä käskettyä.

Tuo ei toki ole koko homman juurisyy, vaan seuraus. Sitten tutkin vielä tuolta kuskin jalkatilasta viikselle menevät johdot, ja kaikki on kunnossa. Ohitin "virityksen" ja kytkin ecu:n takaisin, ja taas pyyhkii jatkuvasti. Eli ecu on joskus hajonnut niin että pyyhkijä ei pysähtynyt, ja ongelma oli korjattu asentamalla erillinen katkaisija.

Hullunkurista sikäli, että saman ohituksen olisi voinut tehdä pienemmällä vaivalla tuon instrument ecu:n ohi, jolloin pyyhkijä toimisi edelleen viiksestä normaalisti, tihkuasentoa lukuun ottamatta.

Mutta juu, sellainen tarina. Lueskelin että kyseisessä ecu:ssa on jonkun verran ollut ongelmia, ja se ohjaa pyyhkijöiden lisäksi ainakin keskuslukitusta, sähköikkunoita ja sisävaloja.
Vastaa Viestiin