Meillä siis hj61 ja siinä nyt 12v akut, sellaiset kuin henkilöautossa normaalisti on. Ne ei kuitenkaan ole riittävät tähän talvikäynnistykseen, vaan aina kun on pakkasta, tarvii lisävirtaa auton sisältä katsottuna oikeaan akkuun.
joten auttaako uusien isompien akkujen osto, ja millaiset ne pitäisi olla? myöskään se mittari joka näyttää akun tilanteen ei koskaan nouse ihan ylös asti, onko normaalia?
Sitten vielä tuosta hehkutuksesta niin eikö sitä pitäisi aina hehkuttaa? Kun ainoastaan pakkasella siihen syttyy se valo ja kuulu "naks"kun on hehkuttanut, muulloin mitään naksausta ei kuulu
Olen aloittelija näitten maastureitten ja dieselien kanssa ylipäätänsä, mutta jos joku kokeneempi voisi neuvoa. Me ei saatu edes käyttöohjekirjaa auton mukana joten moni asia on vähän pimennossa kun aiemmin on vaan tavallisilla autoilla ajellut.
Halpaa kun possun kivittäminen,älä kysy miksi
Onko oikeasta akusta imastu johonkin kamppeeseen virtaa(rario,valot,joku muu 12v.laite)
ei muuten pitäs hyytyä.
mikäli ei oo niin vaihda akkujen järjestystä pari kertaa vuodessa
---------------------------------------
SLCK #51
[o4sataa7kaks7viis7yheksän]
ramin.maili[miumau]gmail.com
Kyllä lähtee
Autoilu on mukavaa...Maastoautoilu vielä mukavampaa
----------------------------------------
Akut tulisi aina vaihtaa parina, koska jos uusit toisen, niin ottaa se itteensä ollessaan "huonomman" parina. HJ61:sessä tulisi olla 2x95Ah akut, pienemmät eivät todennäkösesti riitä HJ:n maksimi virran kulutukseen (esim. starttiin kovalla pakkasella). HJ kuormittaa akkuja epätasasesti, joten olisi hyvä vaihtaa silloin tällöin niitä puolelta toiselle. 61:sen normaali jännite on n. 27V autonkäydessä ja n. 24V virrat päällä sammuksissa. 61:sen hehku (vastusritilä ei hehkutulppia) on aika raju ja hehkutuksen aikana jännite putoaa n. 16V:iin. HJ hehkuttaa vasta muutaman asteen pakkasessa ja silloin hehkun valo vain vilahtaa. Vasta yli -10 asteen pakkasessa hehkuvalo palaa pitempään. Max hehkutus aika on 14 sek. Kylmällä auton käynnistyttyä päälle menee ns. jälkihehku, jonka huomaa seuraamalla jännitemittaria, joka näyttää alle 20V, kunnes jälkihehku loppuu ja se nousee yli 24V:iin. Usein sen huomaa myös valojen kirkastumisena.
Jos autossa jotain 12V ryöstöjä kummasta tahansa akusta, pura heti pois! Akut kestää pitempään ja vältyt muiltakin ongelmilta.
Itellä 2x95Ah Exideä ja olen ollu tyytyväinen. Toinen talvi menossa eikä mitään ongelmia.
[quote="Tedi"]Akut tulisi aina vaihtaa parina, koska jos uusit toisen, niin ottaa se itteensä ollessaan "huonomman" parina. HJ61:sessä tulisi olla 2x95Ah akut, pienemmät eivät todennäkösesti riitä HJ:n maksimi virran kulutukseen (esim. starttiin kovalla pakkasella). HJ kuormittaa akkuja epätasasesti, joten olisi hyvä vaihtaa silloin tällöin niitä puolelta toiselle.
On kans ollut joskus mielessä, että jos vaihtaisi akkujen järjestystä. Omissa autoissa vaan on johdot niin lyhyet, että akkujenkin pitää olle "eri paria", ts. navat eripäin eri puolilla. Ja näin ollen niitä ei saa kivuttomasti vaihdettua keskenään.
Lava-BJ:ssä alkoi olla akuissa hiipumisen merkkejä joskus syksyllä. En ihmetellyt, kun käytin paljon nosturia ja työvaloja eikä laturi milllään jaksanut ladata vaikka auto kävikin koko ajan. Tarkistin nesteet akuista ja aloin sitten pohtimaan, että kuinkakohan vanhat akut oikein ovat...nää on olleet ensin uutena hyllyllä kotona pari kolme vuotta (varasin ja purkasin niitä välillä), sitten HJ:ssä muutaman vuoden, sen jälkeen talven pihalla ja jo pari kolme vuotta BJ:ssäkin. Ovat ainakin kymmenen vuotta vanhat (Vartat).
ok, kiitos paljon valaisevista tiedoista! Menenkin katsomaan huutonetistä noita kirjoja.
Joo nuo akut ovat siis vartan 60ah ja 12v ja ajattelinkin molemmat uudet ostaa. Onko siis merkillä väliä? Käväisen vielä katsomassa tuota linkkiä minkä laitoitte... En muuten tiedä onko siitä akusta otettu virtaa jonnekin, täytyypä vilkaista. Voi hyvin ollakin.
Huomenna pitäisi mennä akut ostamaan.
Oikeaan akkuun annetaan siksi virtaa koska jos annan vasemmanpuoleiseen, mitään ei tapahdu, onko se normaalia? Ja tuosta hehkutuksesta vielä, niin kuuluuko jotain naksausta odottaa kun autoa käynnistää kesällä/lämpimänä?
Mites kun joku "viisas" joskus sanonu et kannattas välillä vaihtaa noitten akkujen paikkaa keskenään kun toinen lataa hitaammin kun toinen.. onko kukaan kokeillu onko hyötyä..
Tuolla olikin jo hyviä käytännön neuvoja annettu, mutta haluaisin vielä tarkentaa akkujen osalta, mistä syystä mikäkin asia tapahtuu. Parempi ymmärtää, miksi mitäkin asia ei saa, tai pitää tehdä, että akut toimii ja kestää.
Jos akkujen välistä ei ole ryövätty 12 volttia mihinkään, akkujen paikkojen vaihtamisesta ei ole mitään hyötyä, koska sarjaankytkennässä täsmälleen sama lataus- tai purkausvirta kulkee samanaikaisesti kummankin akun läpi sen paikasta riippumatta. Jos toinen akku on huonompi, se on sitä paikasta riippumatta.
Jos taas akkujen välistä on ryövätty 12 volttia johonkin, akut ei koskaan tule toimimaan tasapainossa, koska molempien latausvirta on edelleen yhtä suuri, mutta toisen purkausvirta on (keskimäärin) suurempi. Kun vähemmän purettu akku tulee täyteen, sen latausvirta pienenee ja samalla tyhjemmänkin akun latausvirta pienenee myös, eikä se tule koskaan täyteen. Ja seuraavassa purkauksessa sitä puretaan taas enemmän kuin toista. Tässä tilanteessa akkujen vaihtamisesta keskenään on hyötyä, koska silloin täyttä akkua puretaan vuorostaan enemmän. Vaihtaminen pitäisi tehdä varmaan kerran viikossa, ettei toinen akku olisi jatkuvasti alilatauksessa.
On muistettava, että jos toinen akku on täynnä ja toinen tyhjä, molempien akkujen lataaminen sarjassa 24V laturilla ei hyödytä oikeastaan mitään, koska täysi akku ei ota juuri ollenkaan latausvirtaa ja sama virta kulkee sarjakytkennässä tyhjän akun läpi ja se latautuu todella hitaasti. Jos latausjännitettä nostamalla saadaan latausvirta kulkenaan, täysi akku paistetaan pilalle. Tässä tilanteessa pitäisi ladata pelkästään tyhjää akkua 12V laturilla, sen voi tehdä akut paikallaan. Muutenkin olisi varminta ladata akku kerrallaan 12V laturilla, silloin molemmat saadaan varmasti edes joskus täyteen.
Tuo akkujen sarjakytkentä on em. syistä senverran kiriittinen juttu, että akkujen välistä ei voi ottaa yhtään mitään ulos, tai kohta on toinen akku tyhjä. Ja akkujen pitää olla samanlaisia ja mielellään samanikäisiä (kuntoisia). Mitä enemmän akut poikkeaa toisistaan, sitä nopeammin on ongelmia luvassa.
Vielä kannattaa muistaa, että kaikki jännitteenalentimet ottaa pienen jatkuvan lepovirran vaikka kuormitusta ei olisikaan. Vaikka virta on pieni, pitkillä pakkaskausilla sillä on arvaamaton merkitys ja kaikki alentimet on viisainta kytkeä virtalukon tai päävirtakytkimen jälkeen.
Mainittakoon vielä, että rinnankytkennässä (12V järjestelmät useammalla akulla) akkujen koolla ja iällä ei ole suurta merkitystä, kunhan ne ovat toimintakuntoisia. Ensin purkautuu se jonka napajännite on suurempi, ja latautuu se jonka napajännite on pienempi. Suuremman napajännitteen omaava akku on keskimäärin vähän pienemmässä varaustilassa, mutta pystyy kyllä latautumaan täyteen kun latausjakso on tarpeeksi pitkä.
"koska sarjaankytkennässä täsmälleen sama lataus- tai purkausvirta kulkee samanaikaisesti kummankin akun läpi sen paikasta riippumatta."
Ei nyt ihan noinkaan. Virta kulkee yhteen suuntaan, jolloin ekanaolevalle akulle tulee suurempi jännite. Toiselle akulle mentäessä johdoista tulee jonkun verran jännitehäviötä, jolloin jännite on pienempi.
Akkujen kääntäminenkään ei oikein onnistu, koska napaisuudet ovat ristissä. Tai jos tietenkin tekee toiset kaapelit.
Kyllä se vaan niin on. Sarjakytkennässä sama virta kulkee kummankin akun ja jokaisen johdonpätkän läpi niiden järjestyksestä riippumatta ja virran suunnasta riippumatta, sillä edellytyksellä että välistä ei ole ryöstetty mitään. Ja jokaisen komponentin jännitehäviö on myös aina sama sen paikasta riippumatta. Koko sarjakytkennän navoissa vaikuttava jännite taas jakaantuu piirissä olevien vastuksien napoihin vastusarvojen suhteessa virran arvosta riippumatta. Ohmin laki.
Akku on kyllä siitä ihmeellinen eläjä, että sen napajännite tai sisäinen vastus voi olla vähän erilainen samanlaisilla uusillakin akuilla, ja muutenkin se käyttäytyy eritavalla kuin puhdas vastus. Kuitenkin samalla akulla on se tietty varaustilasta ja virran suuruudesta riippuva napajännite paikasta riippumatta. Pekka Paavolan Sähkötekniikan oppikirjaa kannattaa silmäillä jos aihepiiri kiinnostaa, sieltä löytyy kaikki.