Sivu 1/2

Missä vika? HDJ 80 savuttaa

Lähetetty: La Elo 30, 2008 8:10 pm
Kirjoittaja jukkis68
Kysymyksessä on HDJ 80 vm-90. Kone ei syö öljyä ja noin 10tkm sitten on vaihdettu suihkut. Kun auto käy paikallaan ja painaa kaasua niin pöläyttää oikein reilusti vaalean sinistä savua. Päästöistä kyllä meni läpi kun aikansa kaasuttivat. Mistäpäin pitäis alkaa hakemaan vikaa.

Lähetetty: Su Elo 31, 2008 11:59 am
Kirjoittaja hodari
kone kuumana sinistä savua?

Lähetetty: Su Elo 31, 2008 7:52 pm
Kirjoittaja jukkis68
Kun kone on kuuma, niin ei savuta niin paljon mutta kyllä silloinkin tulee savua. Niin nesteet myös pysyy sisällä, mutta huomasin tuossa että huohotinputki on öljyinen vaikka kone ei huohota vaikka ottaa huohotinputken irti.

Lähetetty: Ke Syys 10, 2008 8:37 am
Kirjoittaja JF
Ainahan huohottimessa öljyhuuruja liikkuu, ei siinä mitään.

Noilla oireilla voisi arvuutella sinisen savun voivan johtuvan kuluneista venttiilinvarren kumeista tai turbon imupuolen akselitiivisteen vuodosta.

Lähetetty: Ke Syys 10, 2008 8:04 pm
Kirjoittaja Jappi
JF kirjoitti:Ainahan huohottimessa öljyhuuruja liikkuu, ei siinä mitään.

Noilla oireilla voisi arvuutella sinisen savun voivan johtuvan kuluneista venttiilinvarren kumeista tai turbon imupuolen akselitiivisteen vuodosta.
Niin turbon kuin venttiilikumien imupuolen öljyvuodot tulevat mustana savuna,pakopuolen vuodossa savu on sinistä.Tämä siksi että männän päälle joutuva moottoriöljy palaa kuten polttoaine.Pakopuolella öljy höyrystyy(= muuttuu siniseksi "höyryksi") muttei pala,ainakaan kunnolla.

Bensakoneissa sitten ei taas moottorin läpi kulkeva öljy jaksa palaa joten tulee aina sinisenä.

Savutuksesta..

Lähetetty: Su Tammi 04, 2009 10:54 pm
Kirjoittaja Tommo__79
omassa hodarissa oli samantyylinen vika.. kylmänä kun laittoi käyntiin niin vaaleeta savua tuli aika reilusti, haiskahti dieselille aika voimakkaasti ja savutus loppui välillä kun oli käynyt vähintään 5 min ja sen jälkeen antoi kaasua reilusti.. lämpöisenä kesti käydä tyhjäkäyntiä varmaa sen 5 min jonka jälkeen alkoi taas puskea vaaleaa savua.

syyksi paljastui aluksi liian myöhäinen perusennakko, oli jotai 0.80mm ku pitäs olla n.1.3mm.. säätö kohdalleen ja savutus hävis, myös savutuslapun sai ensimmäisellä polkasulla 1.6 ja vedot parani aika paljon..

no joku aika sen jälkeen ajoittimen mäntä vetäs jumit joten nyt pumppu pöydällä osina.. uudet laakerihelat on jo paikallaan enää uus nokkalevy ja pääsis kasailemaan.. luulis toimivan paremmin

mut jos on vielä tota savutus ongelmaa niin ensin vois kattoo perusennakon

Lähetetty: Ti Tammi 13, 2009 9:13 pm
Kirjoittaja Tommo__79
viikonloppuna tuli toi oma hodarin syöttöpumppu kasattua.. vedot parani jonkun verran aikaisempaan verrattuna. pitää varmaa vielä ruuvata syöttöö pikkuse lisää ku ei tuu viel mustaa putkesta ku pikkasen.

Lähetetty: Ke Tammi 21, 2009 3:40 pm
Kirjoittaja pee
tähän liittyen kiinnostais:

perusennakon tarkastus kotikonstein, onnistuuko ?

suuttimien avautumispaineet, tehtaan arvot ?

Re: Missä vika? HDJ 80 savuttaa

Lähetetty: La Tammi 24, 2009 11:13 pm
Kirjoittaja -MaTTi-
jukkis68 kirjoitti:Kysymyksessä on HDJ 80 vm-90. Kone ei syö öljyä ja noin 10tkm sitten on vaihdettu suihkut. Kun auto käy paikallaan ja painaa kaasua niin pöläyttää oikein reilusti vaalean sinistä savua. Päästöistä kyllä meni läpi kun aikansa kaasuttivat. Mistäpäin pitäis alkaa hakemaan vikaa.
Turbon tiivisteitä veikkailisin ma.

Lähetetty: Ti Tammi 27, 2009 12:40 pm
Kirjoittaja Mika.T
Myöhäisestä ajoituksesta tai suuttimista johtuu kun kone ei kerran öljyä kuluta.

Lähetetty: Ti Tammi 27, 2009 4:19 pm
Kirjoittaja Tommo__79
perusennakon tarkistus onnistuu kotikonstein:
pumpun nestepäästä pultti keskeltä pois ja siihen mittakello paikalleen.(itse otin osan suutinputkista pumpusta irti)
sen jälkeen pyörität kampiakselin merkin kohdalleen ja laitat kellon jännitykselle.. sit vaan pyörität "väärään" suuntaan konetta niin kauan kuin mittakellon lukema alenee.. missä kohtaa ei enää alene on nollakohta eli mittakello nollattava. sit vaan pyörität takaisin merkin kohdalle. ennakkoa pitäs olla 1.29-1.35, jos ei ole niin löysäät loput suutinputket ja pumpun kiinnikkeet ja käännät pumppua aikasemmalla koneeseen päin.

ja mittakellon saa esim.autotarvikeliikkeestä ja adapterin voi tehdä itse. tarvitsee vain M8 pultin 1mm nousulla johon porataan reikä keskelle ja katkaistaan parin sentin mittaiseksi siihen hitsataan 8mm sisähalkaisijalla oleva reilu 5cm mittainen putki johon mittakellon saa kiinni esim klemmarilla. pultin reikään esim vanha poranterä tms. joka tulee reilun sentin reiän ulkopuolelle kun mittakello on kiinni adapterissa..

oliko tarpeeksi vaikeasti selitetty..

ja mitä tuohon suuttimien testaukseen ni nuo denson 2-vaiheiset ei taida olla kotikonstein säädettävissä.. taitaa Porvoon Diesel olla ainoa paja suomes kuka niitä säätää..

Lähetetty: To Tammi 29, 2009 8:52 pm
Kirjoittaja tjl
riihimäen dieselhuolto ainaki säätää.
tosin omat oli totaaliloppu niin ne uusittiin.

Lähetetty: Ma Helmi 02, 2009 9:20 am
Kirjoittaja timop
Kyllä se tuonne ennakkopuolelle taitaa mennä, melkein tuo VE-pumppu kaipaa rassausta ennemmin kun ne suuttimet. Perusennakkohan muuttuu pumpun kulumisen myötä ja sitä nuo pumput kyllä tekee. Se on liian kovilla tuossa koneessa 12mm nestepäällä ja noilla ruiskutuspaineilla. Tuo ennakonsäätömännän takertelu on noissa yksi yleinen ongelma vanhemmiten juuri kulumisesta johtuvan mujun takia, ja sen lisäksi on ihan varma, että pumpun kammiopaine on matala jos sitä ei ole koskaan säädetty. Se taas vaikuttaa suoraan ennakoihin kierroksilla. Omissa vehkeissä se on ollu poikkeuksetta n. kolmasosan liian matala paineensäätimen jousen kuoleentumisen takia ja se kuuluu käyntiäänessä ja tuntuu vedoissa ja kulutuksessa, ehkä savutuksessa myös.

Lähetetty: Ma Huhti 20, 2009 10:05 am
Kirjoittaja timop
Tähän on varmaankin hyvä jatkaa näitä pumppujorinoita, vaikkei tämä ihan pelkästään tuohon alkuperäiseen savutuskysymykseen liitykkään. Lopussa tarkennus perusennakon säätöön. Päsiäispyhinä tuli rassattua tuon -94 automaatin pumppu läpi, auto oli laiska kun lapanen. Pari pikku juttuu.

Nyt ei oollukkaan ennakonsäädin jumissa, vielä, pumppu oli kylläkin ollu auki jossain vaiheessa. Sensijaan ahtopaineen kompensaattorilla oli liikkeen kartiolta säätimelle välittävä tappi hirttänyt kiinni. Syöttöä ei tullu lisää kun ahtopaine nousi. Se toimii niinpäin että kartio painaa kalvon alla olevalla jousella pienelle päin ja se kierretulpan alla oleva kynäjousi painaa isolle päin kun kartiopinta pakenee tapin alta. Tapin pitää olla niin herkkäliikkeinen että pieni jousi jaksaa sitä liikuttaa tai se jää pysyvästi pienelle. Kun otta huomioon miten hento se tulpan alla oleva jousi on, tuo takkuilu ei saata olla kovinkaan harvinaista.

Tulevien varalle tuli jo vähän tehtyä pientä modifikointia. Tossakin pumpussa maksimiahdolla tappi siirty jo kartion jälkeiselle suoralle osalle, eli pelkkä ahtopaineen lisäys ei anna lisää tavaraa. Sama juttu kahdessa -90 vuoden pumpussa. Kalvoa piti pyöräyttää ja rukata kalvon päällä oleva ahdottoman maksimisyötön- ja kalvon alla oleva ahdonalaisen säätö uusiksi. Tarkotuksena siirtää toimintapiste kartiolla paksumpaan päähän päin ettei ole sitten heti siellä tasaisella osalla, tuon pystyy tekemään pelkästään säädöillä ilman kartion rälläköintiä, rälläköimälläkin tietysti onnistuu. Ainakin tuossa pumpussa riittää kartiossa enemmän säätöä kun nokkalevyssä nostoa. "Syöttöruuvista" toki saa ainetta, mutta se vaikuttaa joka kohdassa tyhjäkäynniltä lähtien ja savu on sitte jossai tilanteissa waltawa, ei hyvä. (nuo nimitykset taas "ei boshilaisia")

Minäkin luulin että on nuo automaatit ihan h... ei kun onnettoman laiskoja, mutta ei ne välttämättä ookkaan... ja vielä on kammiopaine pumpusta säätämättä kun ulkona on niin kymä ettei tarkene... ja laatikko vaatii taas pientä hienosäätöö kun nyt on voimaa koneessa. Mutta ero on jo nyt kun yöllä ja päivällä. Pumppu oli siis periaatteessa ihan ehjä sitä kompensaattorin tapin jumittamista ja normaalia kulumaa lukuunottamatta, ja auto ei menny ei sitte mihinkään. Pientä säätöä tuli tosin myös.

Tommolta oli unohtunu tosta perusennakonsäätöohjeesta sen kylmäkäynti systeemin ohitus, sitä pitää ennen perusennakon säätöä käätää vastapäivään, vaikka ruuvarilla kampeemalla, sen verran että vahatermarin kärjen ja siihen vastaavan säätöruuvin väliin mahtuu laittamaan 3,5-7,5mm paksun palikan, sillon se on käyntilämmin- , eli perusennakkoasennossa. Jos tuota ei tee, on oikea perusennakko käytössä kylmänä, ja putoo lämpimänä kylmäkäyntiennakon verran perusennakon alle. Ei siinä iso ero ole, mutta kaikista noista pikkutekijöistä yhteensä se laiskuus tulee, erityisesti automaatissa kun ei voi vaihteella passata, siinä laatikon säädötkin pitää olla kohillaan tai entisestään vaan laiskistuu.

Lähetetty: Pe Huhti 24, 2009 12:36 pm
Kirjoittaja profi
Nonii, kävin vaihdattamassa suutinkärjet hodariin. dieselhuolto kokkolassa teki sen. Uusien kärkien (bosch) hinta oli just noussu 8€ kappaleelta ja oli nyt 106/kpl+tiivisteeet yht. jotain 720 ja työ noin 250 eli touhutonni meni sinne :shock: .Samalla tuli kyllä kierrosten nosto kylmänä taas kuntoon. Kaveri vaan sano että huonoilla suuttimilla ei kannata ajaa koska se hajottaa pumpun :? .

Samalla mitattiin hehkut ja nehän oli palanu, niin se sano että ne pitää olla kunnossa, ei kylmäkäynnistyvyyden takia vaan kannen takia, tämä moottori kuulemma vaatii sen. Onko tosiaankin näin??